Emelőgép kezelői jogosultság szükséges:

Valamennyi emelőgép kezeléséhez kell kezelői jogosultság. A gépi hajtású emelőgépek kezeléséhez államilag elismert szakképesítés szükséges. (47/1999. (VIII. 4.) GM. Rend. Emelőgép Biztonsági Szabályzat I. Fejezet 5.1)

Emelőgépet önállóan az a személy kezelhet, aki 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,

a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint (33/1998.(VI.24.) NM. r. 4. sz. melléklet) előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas, rendelkezik az emelőgép kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel.”

Az államilag elismert szakképesítést az OKJ-s bizonyítvány igazolja.

Az NGM Munlavédelmi főosztályának 2017. májusban aktualizált tájékoztatója az építőgép-kezelő jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességéről:

Építőgép kezelői jogosultságok 2017. május

Az építőgépkezelői jogosítványok érvényessége.

Építő és anyagmozgató gépek kezeléséhez szükséges végzettségek

Abban az esetben, ha a földmunkagép (rakodógép) emelőgép (daru) üzemmódban működik, akkor már a (12/2013.(III.29.) NFM. rendelet) szerinti Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő szakképesítés mellett az Emelőgép-kezelő szakképesítés is szükséges. 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről

Orvosi alkalmasság

A 33/1998. (VI.24.) NM rendelet 4. melléklete a „Fokozottan baleseti veszéllyel járó munkakörök tevékenységek” (mozgó munkaeszközök, munkaeszközök mozgó elemei, haladó (mozgó) termékek, alapanyagok, félkész és késztermékek mellett vagy közelében végzett munka) az orvosi alkalmasság időtartalmát maximálta, életkor szerint:

< 40 éves: max. 3 év;

40-50 között: max. 2 év;

50+ éves: max. 1 év